Pages

Sunday, May 30, 2010

~~transformasi ketika di umah~~

semalmnyer...
aku berjalan-jalan di pasar malam..haha..ayat agak poyo disini...
jumpe la 1-2 muke kwn aku...'hai maya..', 'eh2 maya..'

balik2 jer alih2 kwn aku jmpe td tu anto chat lalu fb..
'maya, apsal ko makin gemok?'

dang!
bukan family aku je yg kate aku gemok...
huish...

g.e.m.o.k
aku da gemok....aku tatau nak wat cmne lg...
berat aku da nek mendadak sejak aku msuk menengah atas...
maklumlah 1st time masok asrama..
pastu da tak turun2 berat badan..
aigoo....

ni kat umah nak usaha kurus pon tak jalan gak..
mane tak nye makanan depan mate jer...aish...

current moto idup: makan la selagi leh makan..haha...
so dats why aku tak leh kurus kot..tp makin menambah berat yg olredi berat ni..
aigoooooo.....

Friday, May 28, 2010

R.A.J.I.N

hehehehe..
aku da lame tader ade idea nak kemerepekan..
just jenjalan je kejenye..
haha..

orait..
word kat ats tuh ha...
jrang 'melekat' kat aku..aku rs bukan jarang,mmg tak 'melekat' pon..
haha...senang cter -->
MALAS.

bukan pe..aku tatau la nape aku ni malas nak mmpos...
bermalas-malasan je kejenye...
tapi bler 'rajin' tu turun dari langet...semangat nak mmpos gak...
tapi peratusan 'rajen' tu turun dari langet menghempap paler aku --> 10% je kot
(tp aku rs cm kurang lg jer..haha...)

aku lak klu jadi rajen tu nak tau time bler??
time tergesa2 nak siapkan keje...haaaa...ms tu mmg rajen gler...
1 lg,time nak exam...mmg gler aku ms tu...aku sendiri pon tatau aku leh serajen n leh stadi sekuat tu...
ahahhahahahahaha....
tp pas bende tu sume selesai...."yeah,epi oliday!!rehat,rehat,rehat!!" (fyi rehat = bermalasan)
walaupon ms tu cuti ujung mggu je kowt..hahahahaha...

moral of da stori-mori-->tader owg yg tak rajen...sume owg rajen...bergantung pd diri owg tu manage ati n akal die nak kontrol malas tu..hahaha..


tapi aku masih bermalas-malasan di atas katil.....bwahahahahhaha!!!! meeeeoooowwwww....

p/s:oh ya,arini aku wat kek lg..rajen kan aku??hihihhihihi....tu je sebenarnye aku nak bagitau...wakakaka...

Monday, May 24, 2010

..music in my life..



klu la aku ade earfon comei cm kat ats ni..
beznyer...haha..

aku buhsan rini..tggu donlod cter dgn tenet yg teramat-amat lembab...
aigooooo....

tetba terlihat status ym cik izzah tjok lagu...
klik dan klik,sedap lak lagu nyer... bilionaire..
cik izzah ni mmg ske bgtau lagu2 yg die ske...n sume lagu yg die ske sedap2...
mmg ade taste la cik izzah nih..
hehe...

aku mmg ske dgr lagu n kebetulan lagu tu sodap..
aku tros donlod n dgr berulang2 kali..
seyezli..besh!!
aku klu ske sumthing,ske wat bnyk kali...
tak kesah la lagu ker,cter ke,ape2 la....
gler obses..
bler buhsan,da malas da nak tgk..haahahhahaha...

btw,aku skang ni ske layan lagu korea..
tatau la nape..
nak sgt pakwe korea kowt..hahahahaha...

sbnrnye aku tatau nak ckp pe...
tader kaetan pon tajok ngn content...haha
kemerepekan je rini...
tensyen ngan tenet kowt....ahahahaha

Sunday, May 23, 2010

ketensyenan!!

arini mcm2 berlaku..menyebabkan ati ku tak berhenti2 menggelegak...
aigoo...

geramnyer...
amjad sangat2 menggedik rini..
da tu 'baju' basah..
beros gigi tetba kat lantai..
adek aku renyokkan tudung aku..

yang paling panas tenet wat hal..
mmg panas ati...
aku nak donlod sangkot2..
name je pakai streamix..
kang aku pki broadband...baru streamix tu tau aku majok ngn die..geram aku..
bongek bongek bongek!!!

Friday, May 21, 2010

download + korea + addicted = aku

hurm..kegilaan mendonlod dan menjadi pendonlod berjaya semakin menjadi-jadi..
klu kene saman, agak nye da berjuta-juta saman aku..
gler...

da tu gler donlod cter korea...
aku tgh layan you're beautiful skang ni..


tak abes lg donlod + tengok..

mate da pedih..
punggung da sakit..
telinga da panas..
gila lak tu,gelak sowang2....
pon tetap tegak lg depan penyumbang radiasi yang utama ni..
pon tetap nak tgk lg,walaupon da ulang 10,100 kali..
hahahahahhahahahaha...
sakitkan?? haha..

tp bukan aku sowg jer..sape yg terkena virus 'korea' ni..
tak dpt nak menolak 'ke-charming-an' cter2 korea ni..
tak kire la sape pelakon nye...sbb sume nye ensem n comel je..kih3...

addicted....
wabak 'korea' ni lagi bahaye dari H1N1..tol tak??
sape setuju angkat tangan!!
yeah!

Tuesday, May 18, 2010

kek dan kek dan kek!!

yeah!! aku mmg msk kek arini yer..da lame aku tak masak kek...
weeeee~~~~



hehe..tp aku tak dela wat kek secantek ni...
tp warne2 ala2 di ats ni ha gtu...
ngeh3...

n akhirnye kek aku menjadi..hhuaahahhahahaha..
seronok..esk wat lagi ah..perisa laici..bez tak?
haha.

Sunday, May 16, 2010

.PerTunaNGan.

tunang..yer tunang..mcm2 perasaan ketika bertunang..
gumbira+gabra+gementar..hihihihi...100 in 1 la katekan..
hahahahhahahahahhahaha....

neway bukan aku yg tunang...
abg sedara aku...encek hishamuddin bin ahmad tarmidi...
misti kowg igt aku yg bertunang...wakakakakakaka....
lmbt lg la...mls aku nak tunang or kawen awl2..

hohohohoho...abg sedare aku ni baru bertunang 15/5..
cantek tarekh..tunang pon cantek...comel gtu...
hohohoho..hope bler aku tunang nnt jd cantek jugak..wakakakakaka...
yela aku golongan bese2 je..hehe.. :)

haaa...cter pasal tunang-tunang ni..
mak aku klu setiap kali owg tunang,sedara2 lar..
die g kat sirih junjung,g carik pucuk sirih ek..gtu la namenye...
apetah namenye...tp yg sirihnye ckup ngn kapur n gambir...
pastu kasik kat ank2 die...

nak tau pasal pe?
sirih tu leh jd sebagai 'pelaris'..
nak bg muke anaknye berseri2...wakakakakakakaka...
mcm2...lawak jer...

tp aku mkn gak..haha...ade hati nak ade peminat gak..ngeh3...
neway selamat bertunang abg boy..heeee~~

Friday, May 14, 2010

..setianya seorang sahabat..

Perang dunia pertama sedang memuncak. Di suatu medan, pertempuran antara 2 ketumbukan tentera sudah berlarutan sehari suntuk. Seorang perajurit menyusup dicelah2 rimbunan belukar dan tanah berlerah dalam desingan peluru yang bersimpang-siur. Dia menuju ke arah musuh.

Malangnya kehadiran perajurit itu dapat dihidu dan… ketika berlari kearah sebatang pokok besar, beberapa butir peluru menembusi tubuhnya, dia terhumban ke tanah. Sahabat baiknya yg melihat kejadian itu tergamam.

Perasaan sedih, marah dan segala kenangan manis yang telah dilalui bersama bertimpa2 datang mengidam jiwanya. ”tuan,saya mesti slamatkan dia!” pinta anggota tentera itu .

“Boleh, kau boleh pergi,” balas ketuanya, seorang leftenan, “tapi aku rasa sia-sia saja. Kawan kau itu mngkin dah mati dan kalau kau cuba bawa mayatnya ke mari, mungkin kau juga akan menerima nasib yang sama. Atau sekurang2nya cedera.”

Anggota tentera itu mengangguk kepala. Bagi perkataan `boleh` itu lebih besar maknanya berbanding `mati` dan `cedera`. Selepas mengucapkan terima kasih kepada ketuanya, dia terus melangkah ke tengah medan, menyusup di celah-celah belukar kearah sahabatnya yang terbaring di tanah dengan badan dipenuhi darah.

Peluru menghambat setiap langkahnya. Beberapa butir daripadanya berdesing di telinga tetapi dia tetap tidak berundur. Tanpa diduga, anggota tentera itu berjaya membawa sahabatnya itu balik ke kubu mereka!!!

“Aku dah cakap… sia-sia. Tengok kawan ko ni dah mati, kau pula cedera!” kata leftenan dengan suara keras.

Perajurit menggelengkan kepala. ”Tidak tuan.” katanya sambil terbaring lemah.

“Kawan kau meninggal, dan kau sendiri cedera, kau kata bukan kerja sia-sia?” leftenan meninggikan suaranya.

“Ya tuan,” jawab perajurit.” Masa saya sampai, dia masih hidup. Bila saya pangku kepalanya, dia tersenyum dan berkata, “Aku tau….. engkau pasti datang.”

Thursday, May 13, 2010

.adamaya dan durian.

hoho mmg tader kaetan pon antara due tajok kat atas..
saje je aku wat tajok sebegini..
hohohohohohohoho..

rini adamaya da abes!!
happy ending(besela..) akhirnye...adam with maya n dani finally jadi gila..
haha..bahana ego yg tinggi dan obsesi yg melampau yang amat..
bnyk pengajaran yg ko leh amek dr cter tuh..

jgn ade kawan aku atau aku jd cmtu suda..scary meh..

bout adam n dani, aku nak both of them..
both have pro n con...adam pon ade kelemahannye n dani pon ade kelebihan nye...
so kte 'yeos campur'kan kedua2..baru besh..agagagagaggagaga...

about durian laks..td g pasar..
bapak aku beli(a.k.a borong) durian..
hohoho..aku pon da lame tak mkn durian sbnrnye...

balik2 jer mak aku wat durian msk ngn lemak..
feveret bapak aku..cecah roti..hehehhehehe..
tp durian kurang pahit..lemak sgt,so kurang sedap..

but at the end,mkn gak smpi abes..

Wednesday, May 12, 2010

api dan amjad..

semalam leh lak karen tader tetiba...
start dari 6 stgh smpi 7 stgh..
mmg tak kasik aku ngn mak aku tgk adamaya seyh..
hahaha..

hooo..
so bler lampu tader,pki lilin la kan..
so pasang la sket lilin kat ruang tamu..
dapur..
toilet..

sedang kteowg sbok2 nak nyalakan lilin..
amjad ni ha...sbok gak die nak men api...
owg marah2 pon die nak men gak...
last2 mak aku tarik tgn die..
letak api bwh tgn die..
ouch!!
hahahahhahaha...

tros pastu tak berani nak dkt ngn api lg..
kihkihkihkih...

p/s:budak2 ni klu bg tau 'jgn',dowg akn wat..
so bio dowg merase...huahuahuahuahuahua......

Monday, May 10, 2010

facts about johorean

hurm..arini aku agak kebosanan..
sambil2 memasak ni aku nak merepek sket..
hehehehehehe...
bout johorean's facts....
hohohohohoho..
bagi johorean, kowg rs btol tak facts nih??
kihkihkihkihkih...


10 Things You Should Know About A True Blue Johorean


1. They end 9 out of 10 sentences with
Ekkk...

Ekk
ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark).

Contoh :-


Ni awak punyer
ekk?
Nama awak saper
ekk ?
Kenapa kaler kete kita
tak cantik ekk ?

Dan macam-macam ekk lagi.

Aku teringat semasa aku sekolah dulu, aku dan member sebelah aku boring yang amat di dalam kelas, so to keep us awake, kami dok mengira berapa kali Cikgu sebut ekk. In a period of 40 minutes, dekat 100 kali! Lepas tu kami gelarkan Cikgu tu as Cikgu Fadzillah* Ekk. (*bukan nama sebenar).


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB.


Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Masai-chusettes n kota tinggi
umpamanya.

Contoh :
Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak?

So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok**berkata,
" Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit)


In fact you pronounce everything that ends with
"AR" as "OR".

Contoh :
Aku kena pakai seluor beso untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok).

Aku teringat Kakak tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama sebut besar,
BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku cuma speak like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje.

Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar)
, bandor (Bandar), pasor (pasar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour.

Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or
bigor **.

Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.

(Did you see Majalah 3 the other night - see how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal anakanda dia Tunku Ismail ? Haha.... that is exactly my point!)


5. Diorang ada
ENDUT **.

Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut.

Contoh ayat :


Haa...kau dah ada
endut yer ?
Kau
pergi berendut kat mana ?
Orang
berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok....


Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things cos it has been 30 years since I last tasted them.

Seperti Kak P cakap - makanan seperti botok-botok. Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun ( aku tak suka makan sayur - especially ulam). Yang aku tahu - pakai daun segala daun, termasuk daun betik dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus.

Aku pernah tanya my Dad dulu - kenapa buruk benor nama dia bebotok. Then my Dad cerita :

Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan dengan bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu bawak makanan lain, Nenek akan tanya "
Mana Bubur Tok? ". Lama-lama Bubur Tok jadilah Bebotok - kesan dari cakap cepat-cepat.

Itulah ceritanya. Aku kecik lagi masa my Dad cerita tu. So, kalau dia kelentong aku - maka kelentonglah cerita bebotok tu. Sekian adanya.


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock .


Aku rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori aku lah. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc.

Boleh pakai ke teori aku ni? Jangan aku kena pancung dengan Sultan, dah ler.

Ampun Tuanku !


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang

Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. I don't like to eat telur pindang, so I cannot to describe the taste. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah - normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.

9. Tidur atas
LECA** (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK **.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore!


When I was growing up, aku cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Yang aku suka ialah iklan jeans Levi's (
Let your love flow), iklan lagu Coke (I'd like to build the world a home), iklan Kodak (Times of Your Life -Paul Anka). Paling syok ialah masa Christmas, iklan dan lagu semua best-best.

(But itu dulu, sekarang aku rasa semua rancangan sudah semasa.)


Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa - semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!



Apa lagi EKK?



Kamus Johor :


Bongok
- bodoh

Bigor
- gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ?

Endut
- makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira jantina.

Berendut
- berpasangan.

Pergi berendut
- dating.

Botok-botok, bebotok
- sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari (don't ask me - aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.

Leca
- tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu semua DIY - tak ada Vono, Slumberland ).

Gerobok, Gobok
- cupboard. Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke.

ampo
permaidani, carpet

Gebo
- selimut

Kepaya - buah betik


credit to farah..

Sunday, May 09, 2010

.selamat hari ibu.

hari ni hari ibu..
so kepade semua ibu-ibu..
selamat hari ibu...

aku ni mmg jenis tak ucap hari ibu ni..
tapi tahun ni aku tetba rs nak ucap lak..
hehehehehe...
kebetolan, tetba mak aku pg td..
"ai..tak nak ucap pape ke rini..."
hoho..
pastu aku ngn adek aku yg last tu tros ucap sesame..
"selamat hari ibu..."

da kene tgor baru nak ucap..
trok tol anak2 ma ni..
hehehehehe..

hadiah tader, tp double nnt la ms bday..
hehehehhehehe..


selamat hari ibu!!

Saturday, May 08, 2010

~~kesepetangan di sua rasa~~

petang td ke sua rasa kat angsana,jb...
kecik jer..tak sebesar jom heboh..(kate mak aku lah)
hehehehhe...
neway dsbbkan aku dtg petang kan..
so rmi gak artis2 yang aku jmpe...
ni ha antaranye...




sume gmbr dr jao jer..
bukan aku tak mau amek gmbr ngn dowg..
tp dsbbkan rmi owg + panas + segan(ahaks)...
mls aku nak amek gmbr ngn dowg..
hahahahhaahhaha....

neway aku jln2 td kat sua rasa td..
setelah menikmati nescafe latte + menilik2 bju rm10..
aku jumpe 1 creature yg sgt2 comel!!
hohohohoho...
ni ha.....tadaa!!!


ipin versi patung!!
adek upin gak td..
tp mahal la nak beli 2-2....so beli satu jer la....
hehe...
pastinyer pasni aku berebut ngn amjad,anak kazen aku nnt..
haish...dak kecik tu bukan leh dijangka...
nmpk jer nakal,tp jmpe patung jer tros golek2 ngn patung tuh..
hihihihhihihi..
cm2 dak ni taw...

da penat + kaki melecet...
tapi balik umah tetap rs seronok..
sbb ade ipin tu a.k.a 'amjad'...
hehehhehehehehehe...

betol,betol,betol!!

.cuti.cuti.cuti.

akhirnye cuti sem 2 bulan..yeay!!
hehe..
bukan pe..penah la stadi subjek2 killer nih...
akaun ngn biochem..
aku pening + serabot dua-dua subjek nih..
hohohoho...
but akhirnyer aku dpt abeskan gak exam sem 2 ni..
hohohohoho..


dak2 kelas aku..sket je kan?? ni pon ade 3-4 owg yg da blah..klu tak rmi gak lg...
hehehehehhe...

pepehal..
aku syg kos aku ni..ngn dak2 ni..
walaupon mcm2 perangai..
tp klu da name 'adek-beradek'..
bese la klu tergeget lidah..hahahaha....

tak sabo nak tggu sem depan..
jumpe junior..hihi..
to junior..welkom2..to senior..selamat menjadi senior berpangkat due..hihi..
kami..senior pangkat satu..hihihihi...
cm askar lak....


hasil karya aku..ngeh3...
peace bebeh!!

selamat pagi semua!!

semenjak dua menjak aku kat umah ni
(walaupon tak smpi semnggu aku kat umah)
rajin bebeno aku bgn pagi...
impak akaun ritu kot watkan aku tros brubah..
ngahahahahahha...
lg pon sepanjang 4 hari aku da kat umah ni..
anak kazen aku, amjad ade..ni ha dak nyer...


ni ms die sblm sthun rsnye...

ade budak ni aku tak leh tido(walaupon kekdg aku tido gak..hehe..)
amjad ni penat aku nak melayan die...
men je kejenye...smpi tido pon nak kene pakse..hehe..
memandangkan aku cuti 2 bulan penoh ni..
mmg aku jge die je la keje aku..
babysitter separoh mase..kihkihkih...

mesti nnt rindu amjad ms nak balik UDM semula nnt..
heeee~~~

Friday, May 07, 2010

yeah!!

akhirnye dpt gak aku wat blog,
setelah sekian lama tertanamnyer cita2 nih..
hooo..
hurm..aku tatau la nak wat pe lg..
klu ade idea ngarot2 aku letak jer lah nnti..
har3....

Search This Blog

Total Pageview